Friday, 27 March 2015

Kuinka säästän vaateostoksissa

Minun heikkouteni, shoppailu. Harva nainen sanoo ettei tykkäisi uusista vaatteista, kengistä tai laukuista.
Kävin jokin aika sitten kiertämässä keskustan kaupat - itseasiassa etsin vaatteita joita olin bongannut nettikaupasta. 

Tästä pääsenkin itse asiaan, eli miten säästän vaateostoksissa.
Koska tilillä ei ole ääretöntä määrää rahaa mietin nykyään aika tarkkaan vaateostokseni. 

1. En osta mitään normaalihintaisena

Koska vaatekaapissa on jo monen monta vaatekappaletta, voin elää ilman tiettyä vaatetta pitemmän aikaa. Useilla firmoilla on vähän väliä alekampanjoita, Mango: -30% kaupoissa ja nettikaupassa, Bestseller: -20% kaikista tuotteista viikonlopun ajan, H&M: -10% koko tilauksesta tai -25% yhdestä tuotteesta.


Esimerkki Mangon tämän viikkoisesta alesta. Osa tuotteista -30%


Itse en ole vielä ainakaan löytänyt yhtäkään vaatekappaletta, joka minun oli saatava täyshintaisena. Viime syksynä taisin ostaa vain kahdet housut normaalihintaisina, siinä vaiheessa olin kyllä etsinyt housuja jo useamman kuukauden ajan.

2. Laatu, laatu, laatu

Nykypäivänä vaatteita saa todella halvalla. T-paitoja vitosella, housuja kympillä, takkeja kolmella-neljälläkympillä.

Käsi ylös kuinka moni lukee näiden tuotteiden tuoteselosteen? Minä nimittäin luen.

Halpa hinta tarkoittaa melkein jokaisessa tapauksissa huonoa laatua. Peset paidan tai housut pari kertaa, ja vaate on täysin kulahtanut. 

Siksi olen alkanut viime aikoina keskittymään harvempaan vaatekappaleeseen mutta en tingi laadusta. Hyvä esimerkki muutaman viikon takaa. Hallhuberilla oli tarjoushyllyssä musta villapaita. 100% villaa, superohut mutta niin lämmin. Se lähti mukaan 60% alennuslapun saattelema. Varmaa laatua ja koska meidän pesukoneessa on kaikki mahdolliset pesuohjelmat, ei minun tarvitse huolehtia villapesusta.

3. Tiedä mitä etsit

Lauantaisin et ole koskaan kaupoissa yksin. Et ainakaan täällä. Porukkaa on kuin pipoa ja on vaikea edes löytää sitä mitä etsii koska tarjontaa on niin paljon. 
Itse selaan nettikaupat läpi kotisohvalla, ja käyn kaupoissa katsastamassa vain ne vaatteet, jotka miellyttävät nettikaupassa. Kävin jokunen aika sitten Zarassa vain muutaman kenkäparin takia. Kaikki muu jäi, koska nettikaupan valikoimasta ei jäänyt mikään muu mietityttämään. Kannattaa myös miettiä mitä vaatekaapista puuttuu. Kun suuntaamme kesällä New Yorkiin, minulla on lista vaatteista joita etsin. Kuvakansioiden tekeminen, Pinterestiin, koneelle tai kuvien leikkely lehdistä, auttaa hahmottamaan tarpeet.

4. Mieti ennen kuin ostat

Olen lähtenyt kotiin muutaman kerran ostoksen kanssa, josta en ollut varma. Ja aina olen palauttanut vaatteen takaisin kauppaan. Koska se ei sovi, en löydä tarpeeksi käyttötarkoituksia sille tai tajuan kotona miten se ei sovellu arkeen.

Tajusin itse myös pari viikkoa sitten, miten kamalia määriä rahaa vaatteisiin voi laittaa! Olen pantannut kaapissa vaatteita, joista olen aina ajatellut "kyllä sinä tuota vielä joskus käytät". No enpä ole moneen vuoteen käyttänyt ja nyt ne joutavat kirpputorille. Samalla aloin miettimään järjetöntä kulutushulluutta - johon minäkin otan osaa - ja sitä, miksi ihmeessä kaapin pitää tursua vaatteita ja samalla kannan aasin lailla uusia vaatteita kotiin. Miettimättä että tarvitsenko sitä vai en.

Viikonloppuna ohjelmassa on tukkanleikkuu (otsis on kasvanut turhan pitkäksi), kuntoilua - kyllä, luit oikein! Minä, sohvaperunoiden kuningatar, olen alkanut käymään salilla. Tästä voinkin kertoa ensi viikolla enemmän. Grillailua (jos sää sallii) ja alle viikon ikäisen vauvan ihastelua.


// How I save when I got shopping. 
- Waiting for sales (since every chain has some special offer almost every month. And I never need anything so badly, that I want to pay the full price.
- Quality is very important, since now a days you get shirts for 5 euros, pants for 10, and jackets for 30-40 euros. 
- Know what you are looking for. Usually the shops are full during the weekends and I hate it. That is why I check all the online shops at home and go to shops to look only for the clothes I found interesting in the online shop. Quick, easy and you don't end up buying anything you don't really need.
- Think before you buy. I've bought some stuff that I didn't like. Well, then I had to go back to the shop to return the clothes. Because who buys something that you don't even like to wear? It's just a waste of money. And to be honest, you never get your full money back when you have to sell the item onwards (fleamarket)

I'm heading to the hairdresser today, and plan on doing some sports (yes, I have started working out!), eating well and on Sunday we are going to see a six-day-old baby. 

No comments:

Post a Comment