Friday, 4 April 2014

Information overflow

Me olimme eilen isommalla porukalla Salzburgin yliopistossa kuuntelemassa luentoa aiheesta"tuhoaako mediat politiikan?". Luennoitsija oli Armin Wolf, itävaltalainen pitkänlinjan toimittaja ja valtiotieteiden tohtori. M ehdotti viikkoja sitten että tulen mukaan kuuntelemaan kyseistä luentoa, onhan isäni toimittaja ja seuraan itse uutisia päivittäin.

En ala kertaamaan asioita, joista Armin Wolf puhui, tai ala esittämään omia mielipiteitäni ja aatteitani vaikeista aiheista. Muuten tämä postaus jatkuisi niin pitkälle että kukaan ei jaksaisi lukea edes puoliakaan!

Itseäni alkoi luennon lopussa mietityttämään Armin Wolfin sanat medioiden laajuudesta ja siitä, miten ihmiset niitä käyttävät. Eilen oli todella kaunis keli, moni olisi istunut mielellään ulkona oluella tai katsonut telkkarit jokailtaisia höpöhöpö ohjelmia (lainaten Armin Wolfia). Meitä istui luentosalissa noin 500 ihmistä, jotka olivat päättäneet tulla kuuntelemaan luentoa. Hän totesi myös että päätös siitä, miten me käytämme eri tiedonlähteitä, sosiaalisia medioita ja sanomalehtiä, on meidän omissa käsissämme. Itävallassa on paljon lehtikioskeja, joissa on tarjolla monia kymmeniä lehtiä. Armin Wolf totesikin, että siellä lehtien seassa on niitä vakavastikin otettavia lehtiä joita voi myös lukea. Joudun itse myöntämään että selaan itse joka päivä tietyn suomalaisen keltaisen lehdistön nettisivun läpi ja luen lyhyitä - ja monesti skandaalihakuisia - uutisjuttuja, joita ilmankin voisin elää. Myös muutamat amerikkalaiset julkkissivustot ovat kovassa käytössä, vaikka olisi ehkä parempi että osaisin nimetä kaikki Suomen presidentit enkä Kim Kardashianin (iskä: tämä on amerikkalainen lifestyle tähtönen) entisiä aviomiehiä tai poikaystäviä. Toiselta kantilta luen joka päivä Helsingin Sanomien ja Salon Seudun Sanomien digilehdet. Vaikka asun Itävallassa, katson viikottain Ylen Uutiset. Mielestäni maailmasta tietäminen, varsinkin nykyisestä maailmasta, ei ole pahitteeksi. Ja jotta ymmärtää nykymaailmaa, pitää ymmärtää miten olemme tähän hetkeen ja tilanteeseen päätyneet.

En halua provosoida ketään tai sanoa että "lukekaa nyt herranjumala jotain fiksuakin". Syyllistyn itse samalla tavalla turhien uutisten lukemiseen, on mahdotonta olla törmäämättä joka päivä erilaisiin uutisiin. Kyse on vain siitä miten tärkeänä tietoa pitää itselleen ja mitkä tiedonlähteet itse valitsee.

En itse kommentoi julkisesti kovalla kädellä mitään vaikeita asioita, en näe itseäni oikeutettuna julkistaa omia mielipiteitäni asioista joista jokaisella meistä on erilainen näkemys asiaan. Valtasuhteet ovat mitä ovat, johtajat päättävät vaikeista asioista, kriiseja ja sotia on ympäri maailmaa, toiset enemmän tai vähemmän oikeutettuja, ja mielipiteitä on yhtä paljon kuin ihmisiä maailmassa. Mielipiteitä saa olla, kunhan sen osaa perustella. En kannata anonyymia haukkumista ja herjaamista netissä, mielestäni tälläinen "kasvottomuus" on vain merkki siitä että ei itse uskalla seistä omien sanojensa takana. Nykymaailmassa on vaikea tietää enää, mitkä uutiset ovat aitoja ja mitkä ei. Varovaisuus ja oman aivokopan käyttö on aina sallittua.

Toivon että en aiheuttanut kenellekään pahaa mieltä tai sen tasoista ärsytystä että korvista tulee savua. Jokainen meistä on vastuussa omasta tiedontasostaan ja siitä, mitä pitää tärkeänä. Taidankin tänään oikeasti harjoitella Suomen presidentit ulkoa, kai tätä voi sitten kutsua siksi lukion aikaseksi möröksi: yleistiedoksi! 

Sorry guys, this one goes out only in Finnish!
No comments:

Post a Comment