Friday, 25 April 2014

Helsingistä Salzburgiin tai Müncheniin

Olen asunut täällä jo muutaman vuoden ja matkakokemusta on varmaan sen verran kertynyt, että uskallan kertoa ja suositella parhaimpia lentoyhteyksiä tänne päin Eurooppaa.
Kuten tuossa viikko sitten kerroin, Münchenistä pääsee helposti Salzburgiin, joten kertoilen myös Münchenin lentomahdollisuuksista.
I've been living in Salzburg for quite some time so I thought I can tell something about traveling here from Finland. Won't be translating all the flying possibilities from Finland (since I believe those wanting to fly from Finland to Munich or Salzburg actually can read finnish)

Aloitetaan Salzburgista.
Let's start with Salzburg

LENTOKENTTÄ on hurjan pieni. Terminaaleja on yksi ja portteja taitaa olla viisi tai kuusi eli eksyminen on mahdotonta. Portteja on parhaimmillaan kolme käytössä. Tämä pienuus voi joitain yllättää, sillä Salzburgissa kertyy 2,5 miljoonaa yöpymistä vuodessa(tieto täältä). Turvatarkastuksen jälkeen odotusalueelta löytyy yksi kauppa ja kahvila. En suosittele kahvilan käyttöä, maksoin automaattikahvista kerran 4€. Ei ollut lähelläkään neljää euroa tuo kahvi, en olisi maksanut siitä edes 50senttiä. Lentokentällä on ilmainen wifi ilman aikarajoitusta.
Airport is seriously small. One terminal with five or six gates so it's impossible to get lost. This might be surprising since Salzburg is a real turist city! After the security check you can shop in one tax free shop or drink a coffee. Wouldn't recommend the cafeteria, I paid 4€ for a coffee once. It wasn't even 50cents worth. It's possible to use free wifi without time limit.
KULKUYHTEYDET Lentokentältä kulkee kaksi bussia (numero 2 ja 10) keskustan suuntaan.Iltaisin bussi ajelee harvemmin ja viimeinen lähtee vähän klo 23 jälkeen keskustan suuntaan. Bussilla matkustaminen on erittäin halpaa, bussista ostettu kertalippu maksaa alle 2,50€. Ennakkoon ostettu lippu maksaa 1,60€ (näitä voi ostaa esim. kioskeista). Lentokentän edessä odottaa rivissä takseja, näiden alkutaksa liikkuu 4-5€:ssa ja keskustaan pääseminen keventää kukkaroa noin 10€ verran. 
Connections You can take two different busses to the city (Busnumber 2 and 10). The busses drive till 11pm. Driving with the bus is really cheap, one-time ticket costs less than 2,50€. You can also take a taxi, it takes you to the city center for about 10€.

YHTEYS SUOMEEN Kaikki jotka lentävät talvisin Keski-Eurooppaan laskettelemaan, saavat huokaista helpotuksesta. 
Norwegian tarjoaa talvikuukausina osittain suoria lentoja Helsingistä Salzburgiin.Talvikuukaudet tarkoittavat joulukuun lopusta maaliskuun loppuun. Lentopäivät: keskiviikko ja lauantai. Ruumaanmenevistä matkatavaroista ja suksista pitää maksaa ekstraa.
AirBerlin lentää koko vuoden Berliinin kautta Salzburgiin. Jos lennot varaa oikein (lue: tarpeeksi ajoissa), odotusaikaa Berliinissä on vaivainen tunti. Berliinin lentokenttä on vanha ja monimutkainen. Kannattaa selvittää lähteekö jatkolento samasta terminaalista vai pitääkö kävellä toiseen terminaaliin. Berliinissä ei pääse terminaalista toiseen niin kuin Helsinki-Vantaalla.

Norwegianin lennot ovat jonkun verran halvempia kuin AirBerlin:in lennot, vaikka laukuista joutuu maksamaan ekstraa.
Sitten lentäminen Müncheniin
Let's move to Munich

LENTOKENTTÄ on iso, terminaalin koko riippuu siitä millä lentoyhtiöllä lennät. Finnair käyttää pienempää terminaali ykköstä, josta minäkin lensin viime viikolla Suomeen. Check-In, turvatarkastus ja laukkuhihnat ovat aivan terminaalin perällä, eli aikaa kävelemiseen saa varata 5-10minuuttia. Näinpä Victoria's Secret:in liikkeen terminaali ykkösessä. Ehkä ensi kerralla menen haistelemaan niitä rasvoja, joita niin moni blogimaailmassa hehkuttaa. Ykkösterminaalin tax free alueelta löytyy yksi kauppa, lehtimyymälä ja kahvila.
Lufthansa on ominut itselleen kakkosterminaalin, joka on sitten oikein ison maailman kaliiberia. Kerran joululomalle lähtiessäni Lufthansan jonossa taisi olla yli 250 ihmistä, tiskejä oli auki melkein kaksikymmentä. Lievä paniikki iski mutta taas pitää nosta hattua saksalaisten tehokkuudelle, seisoin jonossa max. 30 minuuttia! Kakkosterminaalista löytyy enemmän kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Ilmaisia sanomalehtiä (saksankielisiä ja englanninkielisiä) ja kahvia/teetä/kaakaota on tarjolla. Ilmaisen 30min wifin saa käyttöön kirjautumalla omalla sähköpostilla Telekom-wifiin. Plussat näistä!
Airport is huge. The size of the terminal depends on the airline you're flying with. Finnair uses the smaller terminal, terminal 1. Check-in, security check and baggage claim are in the back of the terminal which means you have to walk 5-10minutes to get there. In the tax free area you can find one shop, one magazine shop and a coffeehouse. 
Terminal 2 belongs for the most part to Lufthansa. There are many shops, restaurants and coffee houses. You can also read free magazines (german and english) and  get coffee/tea for free. You can also have a 30min free wifi when you log in to Telekom-wifi.
KULKUYHTEYDET Kuten aiemmin olen maininnut, lentokentältä pääsee kaupunkijunalla keskustaan. Lentokentältä lähtee S-juna 1 ja 8. Ykkösjuna kiertää kauempaa, eli kannattaa ottaa 8 juna. Matka kestää pääjuna-asemalle reilu puolisen tuntia. Lippuautomaatteja löytyy terminaaleista ja juna-aseman laiturilta. Busseista minulla ei ole kokemusta, joten tästä en enempää osaa kertoa.
Connections You can take the S-train to the city center. Two trains leave to the city, I would recommend to take the S8-train, S1 takes longer. It takes about 40minutes to the main station. You can buy tickets from the terminal or from the train platform. I have no experience from busses, so I can't tell you about those possibilities.


YHTEYS SUOMEEN 
Lufthansa lentää Helsingistä kolme kertaa päivässä Müncheniin (aamulla, iltapäivällä ja alkuillasta). Lennot ovat mielestäni halpoja, palvelu on hyvää (tietenkin lentoemot sun muut puhuvat saksaa ja englantia) ja homma toimii. Halvimmillaan lennot saa alle 150€:lla edestakaisin, oma kipuraja on Münchenistä 200€ jota en ole pitkään aikaan joutunut ylittämään. Yksi alkoholijuoma (viini tai olut) kuuluvat lennon hintaan, myös kahvia ja pieni naposteltava tarjotaan ilmaiseksi lennon aikana.
Finnair Enemmän Aasian lentoihin keskittyvä Finnair lentää kaksi kertaa päivässä Müncheniin, aamulla ja iltapäivällä. Lennot ovat kalliimpia kuin Lufthansalla, mutta jos haluat että lentohenkilökunta puhuu suomea, voin suositella Finnairia. Heidän tarjoama ruoka on parempaa (oman kokemuksen pohjalta) kuin Lufthansalla. Ruoka on myös "tutumpaa" suomalaisille. Istuintilaa on ehkä hitusen enemmän kuin Lufthansa koneissa. Alkoholijuomat ovat maksullisia. Hintahaitari lentojen hinnan suhteen liikkuu 150-250€ paikkeilla.
Tässä pari vinkkiä minulta jos suuntaat pienelle lomalle lentäen
 • Vesipullo mukaan: vaikka nesteiden vienti koneeseen on rajallista, saa jokainen matkustaja ottaa TYHJÄN 0,5 litran vesipullon mukaansa. Viimeistään kun menet katsomaan vesipullon hintaa tax free alueella, sydämesi pysähtyy. Hki-Vantaalla vesipullosta saa pulittaa parhaimmillaan jopa 4-5€! Käyn täyttämässä vesipulloni yleensä vessassa, hanavesi on jopa parempaa kuin pullotettu vesi!
 • Muista pakata kaikki nesteet jo kotona litran Minigrip pussiin. Jokainen poteli saa olla max 100ml, näen liian usein ihmisiä jotka pakkailevat nesteitään pusseihin ennen turvatarkastukseen menemistä! Terveisiä vaan tiistaina minun edessäni olleelle suomalaiselle naiselle. Ne meikit olisi voinut pakata kotona eikä mun edessä siinä turvatarkastusjonossa!
 • Tee check-in kotona, jos mahdollista. Minä ja Helsinkii-Vantaan check-in automaatit emme tule toimeen, onneksi virkailijat ovat usein apuna. Pitkä jonokin ottaa vähemmän aivoon kun pääset heti jonon perälle etkä joudu katsomaan miten 20 henkinen eläkeläisryhmä kiilaa eteesi baggage drop-off jonossa.
Yleisesti lentojen suhteen voi sanoa, mitä aikaisemmin varaat sitä halvemmalla saat! Varsinkin lyhyillä, Euroopan sisäisillä lennoilla en usko vaihtoehtojen poikkeavan kamalasti toisistaan. Hintojen suhteen isot lentoyhtiöt eivät pysty kilpailemaan, eikä parissa tunnissa ehdi tulla ihan kamala nälkäkään, jos lentokone ruoka ei ollut sitä mitä odotit. 2 comments:

 1. Moikka, oon ite lentämässä tolla lufthansalla niin todennäköisesti meen tonne kakkos terminaaliin, mulla on siinä muchenissä vaihto Espanjaan niin onko tota victorias secretin liikettä siellä T2? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Liike on valitettavasti vain ykkösterminaalissa. Eikä edes "tax free"-alueella vaan kaikkien ulottuvilla ennen passitarkastuksia.

   Delete