Sunday 2 February 2014

Viikonloppu ja sitruuna-marsipaanikeksit

Täällä kirjottelee taas terve naikkonen! Kuume muuttui lauantain päänsäryksi ja tukkoiseksi nenäksi, enpä pahemmin voinut kertoa että miltä itsetehty pinaattipannari maistui. Olisin voinut syödä vaikka lehmän kieltä, en olisi pystynyt erottamaan mitään maun suhteen. Yritin kovin hengittää edes minihenkäyksen nenän kautta, makua tuli ehkä nanosekunnin ajan. Kyllä siinä vähän taikina ja häivähdys pinaattia tuoksui! Uskaltauduin tänään haukkaan happea, käytiin pienellä kävelylenkillä ja nähtiinpä miten yksityislentokone starttasi Salzburgin lentokentältä. Lentokenttä on nimittäin tosi pieni ja tossa parin kilometrin päässä. Mä starttaan sieltä sitten lomalle ensi perjantaina!
I'm healthy again! Fever turned into headache and blocked nose on Saturday. Don't really know how the food tasted on Saturday. I tried to breath though my nose, even for a nanosecond, but that didn't help. Today I went out for the first time and it was so nice to walk outside and breath the fresh air.

Joulukeksien teosta oli kaappiin jäänyt marsipaanipaketti jonka halusin käyttää pois. Onneksi muistissa oli yksi keksien ohje, joka todettiin todella hyväksi. Joten kaikki marsipaani-fanit kuulolle, etsikää kynä ja paperia seuraavaa ohjetta varten (tulostus on myös mahdollisuus, jos ei huvita olla nostalginen).
I had a package of marzipan in the cupboard, so I decided I would make some cookies! I made some good ones before Christmas so all you marzipan-lovers, keep on reading!

Sitruuna-marsipaanikeksit

Taikinaan:
150g vehnäjauhoja
125g tomusokeria
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
1 kananmuna
150g kylmää margariinia

Täyte:
n. 75 ml maitoa
250g marsipaania

Kuorrutus:
100g tomusokeria
1-2 tl sitruunanmehua

(suklaata, pistaasipähkinöitä. Mä en jaksanu tuunata keksejä sulalla suklaalla ja pistaasipähkinöillä. Jos aiot tarjota näitä vieraille, tuunaa ihmeessä. Nämä tulivat ihan kotikäyttöön! )


Lemon-Marzipan cookies
Dough:
150g flours
125g powdered sugar
1/2 zest of lemon
1 egg
150g cold butter

Filling:
ca. 75ml milk
250g marzipan

Decoration:
100g powdered sugar
1-2 teespoons lemonjuice

Aloitetaan taikinasta:



Sekoita vehnäjauhot, tomusokeri ja sitruunan raastettu kuori työtasolla keskenään. Tee kasan keskelle kuoppa, ja sekoita kananmuna jauhosekoitteeseen. 
Let's start with the dough. Mix flour, powdered sugar and lemon zest. Make some space in the middle, add the egg and mix it to the dough.  


Lisää margariini pienissä paloissa taikinaan. 
Add the butter in small pieces.


Työstä taikina tasaikseksi (lisää jauhoja jos taikina jää sormiin) ja voilá, sen pitäisi sitten näyttää tältä:
Work the dough so that it looks like this:


Tämä pallero menee jääkaappin pariksi tunniksi, jonka aikana ehdit tehdä keksien täytteen (ja siivota sotkun jonka sait aikaiseksi keittiössä).
Put the dough in the fridge for a couple of hours. During that time you can easily make the filling for the cookies.
Lämmitä maito kattilassa ja lisää marsipaani. Täytteestä pitäisi tulla kermamaista mutta kuitenkin niin kiinteää että sitä saa helposti lusikoitua keksien päälle.
Heat milk and add marzipan. The filling should be quite creamy but still so, that it's easy to put on the cookies.


Kun taikina on ollut tarpeeksi kauan jääkaapissa, kauli siitä 3-4mm paksuinen levy ja tee haluamallasi muotilla keksejä. Minä kaulin taikinan suoraan leivinpaperin päälle, tällä tavalla keksejä ei tarvitse alkaa siirtelemään. Koska taikinassa ei ole nostatustainetta, ei ole pelkoa että keksit kohoavat ja kiinnittyvät toisiinsa.
After a couple of hours, roll the dough so that it's about 3-4mm thick. I would do this on the baking paper, so that you don't have to move the cookies. They're gonna break, I know, I've tried it too many times :D 



Paista keksejä 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Riippuen uunista aika voi vaihdella paljonkin. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, eka satsi kekseistä oli uunissa liian kauan ja niistä tuli aika tummia. Itse tykkään kun keksit ovat tasaisen vaaleita.
Bake the cookies in 175 degrees for about 10 minutes. Keep an eye on the cookies, they might be ready earlier or they may take longer. 


Levitin kaikki valmiit keksit pöydälle. Täytettä tuli joka toisen keksin päälle ja päälle painoin toisen keksin. 
Put filling on the half of the cookies and put a cookie on top.


Lopuksi tein helpon kuorrutuksen; sekoitin tomusokerin ja sitruunamehun. Koristelin keksit ja tässä lopputulos:
Last step is to make the powdered sugar and lemon juice mix and decorating the cookies. Here is the result:


No comments:

Post a Comment